perjantai 25. helmikuuta 2011

Oma case /Jenni Riihihuhta

"Oma case"

Haastattelin hiusalan yrittäjää, vuonna 2009 valmistunutta Janita Jonesia. Hän toimii vuokratuolilla Naantalin Le Sorellessa, alunperin äitiyslomasijaisena. Hyvä tilanne on se, ettei hän joudu maksamaan varsinaista pohjavuokraa, vaan vuokra hoituu tietyllä prosenttiosuudella tehdyistä töistä.

Janitan oli käytännössä pakko siirtyä yrittäjäksi, sillä valmistuminen osui samaan aikaan laman kanssa, eikä vielä tälläkään hetkellä parturi- kampaajia palkata tuntityöntekijöiksi juuri ollenkaan. Yrittäjyys tuo vapautta, mutta se myös lisää taloudellista riskiä.

Asiakaskuntaan kuuluu kaikenikäisiä - ja näköisiä ihmisiä, miehiä ja naisia sekä myös lapsia. Asiakkaista pysytään hyvin kartalla, sillä heistä pidetään asiakaskortistoa joka sisältää esimerkiksi värjäysreseptit, tehdyn työn sekä hinnan. Tämä antaa myös henkilökohtaisemman säväyksen asiakkaalle, hänelle tulee olo että hänet muistetaan ja hän on erityinen. Toki asiakaskortisto helpottaa myös tekijän työtä. Asiakkaat tuntuvat olevan tyytyväisiä yleisen palvelun lisäksi nimenomaan hintoihin ja aukioloaikoihin.

Janita kokee kilpailutilanteen olevan todella kova. Valttina muihin liikkeisiin verrattuna Le Sorelle tarjoaa saman katon alla kohtuuhintaan mm. ripsipidennyksiä, geelikynsiä, solariumin, kosmetologin ja kampaajan palvelut. Tämä osaltaan auttaa Janitaa saamaan asiakkaita. Plussaa yritykselle on myös helppo sijainti, aivan Naantalin keskustassa.

Hintoihin vaikuttavat esimerkiksi tuotteiden nousseet hinnat sekä mahdollinen tuleva alv- korotus. Tällä hetkellä parturi-kampaajan alv on 9 %, alalla odotetaan nyt tapahtuuko tuntuva nousu 23 %. Mikäli niin käy, työntekijöiden on entistä vaikeampi päästä/ pysyä palkkatyössä, ja yrittäjyys on melkeinpä pakko valmistuvillekin hiusalan ammattilaisille.

Janita toivoisi markkinoinnin parantamista. Toki Le Sorellella on vakiintunut asiakaskunta, mutta pienestä mainonnasta ei koskaan ole haittaa. Naisille paikka on jo erittäin tuttu, joten ehkä kannattaisi panostaa parturipuolen markkinointiin ja tehdä liike hieman sukupuolineutraalimmaksi, vaikkei se nytkään mitenkään rönsyilevän naisellinen ole.

Kirja, johon hyvin pintapuolisesti tutustuin liike-elämän perusteita ja yrittäjyyttä varten oli Leena Raatikaisen Liikeideasta liikkeelle (2008).

Ei kommentteja: