sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Sattumaa & Yhteismaata


Pienenä pelasin paljon Monopolya perheeni kanssa, ihan omilla säännöillä kylläkin. Pelissä oli kiva pelata rahan kanssa, ja tunsi olevansa rikas. Siispä teos ”Kaikki mitä tiedän bisneksestä opin pelaamalla Monopolia” pisti silmään, kun etsin liiketoiminnan kirjoja.

Kirjassa kerrotaan erittäin paljon itse pelistä ja sen säännöistä. Minun mielestä aivan liikaa, koska Monopolyn tarkat säännöt eivät voisi kyllä tällä hetkellä vähempää kiinnostaa. Pelin esimerkkien kautta kerrotaan sitten neuvoja oikeaan liike-elämään. Mutta ei sen puoleen, kyllä kirjasta hyviäkin juttuja sai irti!

Moneen otteeseen kehotetaan, että aina kannattaa ostaa ja sijoittaa, kun on mahdollista. Liike-elämässä menestyminen ei ole mahdollista, jos ei ota riskejä, ja näinhän se varmasti on. Tosin itse en kyllä taloani laittaisi pantiksi, vaikka kyseessä olisikin aivan mahtava kauppa. Kaikki kun voi romahtaa hetkenä minä hyvänsä.

Hyväksi kauppamieheksi syntyy harva, mutta siihen pestiin voi aina opetella. Monopolyn ohjeiden mukaan kannattaa aina kertoa mahdolliselle ostajalle hyödyistä, joita ostokseen sijoittamalla saa. Se, että esimerkiksi kertoisi sijoituskohteen olevan erittäin halpa, ei toimi. Vaikka hinnalla varmasti on suuri merkitys, ovat oikeat hyödyt kuitenkin merkityksellisempiä.

”Jos ajattelet pystyväsi johonkin, pystyt siihen. Ja jos ajattelet että et pysty johonkin, olet tismalleen oikeassa. ” Näin sanoi Mary Kay Ash, Mary Kay Cosmeticsin perustaja. Viisas nainen. Kirjan mukaan tätä fraasia voi soveltaa mihin tahansa elämän asiaan, niin Monopolyyn kuin liike-elämäänkin.  Ja tällä ajatuksella varmasti pääsee pitkälle!

Jenna Saarinen

Ei kommentteja: