perjantai 26. marraskuuta 2010

Kirja-arvostelu

Riitta Viitanen & Eila Jylhä- Menestyvä yritys (2004)

Miksi tämä kirja? Oli yllättävän vaikeaa valita, minkä kirjan ottaisin arvosteltavaksi. Lainasin kasan kirjoja, joihin tutustuin vähän paremmin. Kaikki kuitenkin liittyivät yritystoimintaan, sillä halusin tutustua tähän aiheeseen paremmin. Kirjan nimi Menestyvä yritys herätti kiinnostukseni, kuten kaikki, missä lukee menestyvä. Menestyminen tuntuu olevan jonkinlainen pakkomielle kaikessa, ainakin itselläni olen huomannut tämän piirteen. Kirjassa on pyritty kertomaan selkeästi ja mahdollisimman mutkattomasti, mitä tulee ottaa huomioon yritystä perustettaessa sekä millä keinoin yrityksen on mahdollista menestyä kansainvälisillä markkinoilla. Takakannessakin sanotaan, että kirja soveltuu hyvin perusoppikirjaksi liiketalouden koulutuksessa.

Se, miten yritys oikeasti toimii, on ollut hieman harmaata aluetta, joten kirjaan perehtyminen selkeytti ajatuksiani. Kirjan 261 sivuun mahtui myös paljon esimerkkejä, joissa kuvailtiin edellä kerrotun teorian soveltumista käytäntöön. Esimerkeissä huomasin kirjan olevan julkaistu 6 vuotta sitten. Osassa esimerkeissä käytettiin oikeita yrityksiä, joista en ollut aiemmin kuullutkaan. Ehkäpä ne olivat pinnalla vuonna 2004 tai sitten esimerkkeihin oli tarkoituksella valittu ei-niin-tunnettuja yrityksiä. Olen aina ajatellut menestyksen tarkoittavan laajentumista ja rahallista arvoa. Kirjassa kuitenkin pohdittiin, mitä menestyminen voi tarkoittaa. Lukiessani tajusin, että myös pienyrittäjä voi olla menestynyt. Yrittäjä ei välttämättä haluakaan lähteä kansainvälisille markkinoille vaan menestyminen voi tarkoittaa yrityksen pysymistä pystyssä ja omaa toimeentuloa. Se, mitä menestyminen tarkoittaa on siis jokaisen henkilökohtainen näkemys.

Kirjassa ei oteta kantaa mihinkään vaan se perustuu teoriaan. En silti halunnutkaan kuulla, miten jonkun muun mielestä yrityksen pitäisi toimia. Halusin vain tutustua siihen, mitä eri osa-alueita yritystoiminnassa tulisi ottaa huomioon. En suosittele kirjaa mikäli haluat mahtavan lukuelämyksen, mutta perustietoutta yrityksestä se kartuttaa.

Mari

Ei kommentteja: