keskiviikko 17. marraskuuta 2010

"Muistakaa hyvät ihmiset, että tämä satu, kuten useimmat sadut, on puoliksi totta."

"Igglo on esimerkki muutoksesta, joka alkoi pienestä oivalluksesta. Pienestä oivalluksesta kasvoi suuria tavoitteita, joissa vain taivas oli kattona. Igglo saavutti lyhyessä ajassa huikean menestyksen, nousi markkinoiden kolmanneksi ja keräsi huomiota ja palkintoja enemmän kuin luultavasti mikään toinen yritys. Igglosta tuli ilmiö.Tämä on kertomus siitä, kuinka kaikki tehtiin. Olipa kerran idea ja konsepti, kunnes eräänä päivänä alkoi firman, brändin ja kulttuurin rakentaminen. Pantiin pyörät pyörimään." BookPlus.fi  
Lukiessani ryhmämme lukupiirikirjaa Brändi kulmahuoneeseen!, osui silmiini yksi esimerkki Igglosta, asunnonvälitysportaalista. Esimerkki oli siinä mielessä epätavallinen, että se kertoi ideasta, todella upeastakin ideasta, jota ei vain osattu käsitellä ja joka sen vuoksi koki kovan kohtalon. Kun muutaman viikon päästä sattui koulumme kirjastossa silmieni eteen kirja "Igglo, taivas kattona", oli opus pakko ottaa mukaan.

Vaikka itseäni ei asunnonvälitys tai muu siihen liittyvä ammatti ole koskaan kiinnostanutkaan, olin hyvin yllättynyt miten mielenkiintoinen kirja olikaan. Melkein kuin olisi lukenut romaania, jossa oli juoni ja koko ajan odotti mitä tapahtui seuraavaksi - vaikkakin loppuratkaisu oli jo tiedossa. Kirja ei ehkä ole paras ohjenuora kiinteistöalalle havittelevalle, mutta se on kyllä ehdottomasti mieletön opas jokaiselle, joka haluaa tietää miten ei pidä toimia jos ei halua tappaa firmaansa ja murskata hienoa ideaa.

Kirjan kirjoittaja, Matti Kaaso, oli yksi Igglon sisäpiiriläisistä. Kirja on kirjoitettu 2008, Igglon tappion aikoihin, kun kirjoittaja oli jo jättänyt yrityksen. Siitä huolimatta, vaikka kirjasta helposti löysikin viittauksia henkilöihin, teksti ei ollut syntien langetus kenenkään päälle. Kirja kertoo, kuinka pienet asiat unohtamalla voi päälle kaatua isojakin asioita. Ja sen, kuinka isolla rahalla ei saa aina aikaan isoja tuloksia, jos niitä ei osaa käyttää oikein.

Kirjan oppeja on varmasti helppo soveltaa jokaiseen projektiimme niin nyt koulussa kun sen jälkeisessä elämässä. Järkeistäminen, suunnittelu, tulosten tarkastelu, pitkäjänteisyys ja organisointi ovat asioita jotka Igglon porukalta pääsi unohtumaan, mutta joita toivon jokaisessa projektissa meidän käyttävän. Jos ei tunne historiaa, historia toistaa itseään myös tässä asiassa. Nyt on ehkä kasvanut ymmärrys myös projektien suunnittelun tärkeydestä - aina ei ymmärrä miksi esimotorola olisi oikeasti jollain lailla tärkeä lipare, mutta unohtamattomuuden seuraukset ymmärtäessä sitä tajuaa mitä kaikkea suunnittelulla voikaan saada aikaan tai ehkäistä. Ehkä myös tiimipäiväkirjaa oppii täyttämään, kun tajuaa miten paljon ideaa vie eteenpäin toteutuksen onnistumisen seuranta ja kehittyminen, sekä tiimiporukan avoimuus ja keskusteluyhteys.

Suosittelen kirjan lukemista jokaiselle, joka joskus haluaisi perustaa yrityksen, joka ajattelee keksineensä hienon idean tai joka haluaisi joskus päästä tekemään jotain todella hienoa ja suurta. Aina ei paras tapa ole lukea vain menestystarinoita ja ottaa niistä oppia, vaan selvittää mitä virheitä muut ovat tehneet, kiertää ne kuopat ja hyvällä tuurilla mokata itse vain pikkujutuissa ja päästä nousemaan omista kuopistaan omin jaloin. Vaikka Igglo jäikin monien mieleen, etenkin termillä "tehdä igglot", ei kukaan yritys varmaankaan halua samaa kohtaloa minkä Igglon idea joutui lopulta kokemaan. Tämän vuoksi kirja kannattaa lukea läpi, tai ainakin vilkaista sivuilta löytyvät mainoskuvat sekä rekrytointi-ilmoitukset. Niitä katsellessa tulee pakostakin ajateltua, miksei itse ole keksinyt yhtä mahtavia ideoita!

"Kun ajatuksia on tarpeeksi, lisätään keittoon innovaatiota ja visioita. Kun visioita on tarpeeksi, kerätään tietoa, näkemyksiä ja kokemuksia. Kun tietoa on tarpeeksi, lisätään tavoitteita ja keinoja. Kun tavoitteita on tarpeeksi, haetaan työkalut. Näillä rakennetaan missio ja tikapuut, joilla maaliin mennään. Strategia tekee sen, minkä innovaatio synttää ja missio piiskaa." Igglo, taivas kattona.

- Elina

Ei kommentteja: