tiistai 30. marraskuuta 2010

Tee sitä, tätä ja tuota

-         - teorian soveltamista käytäntöön

Pomot pomottaa, antaa tehtäviä, saa sanoa mitä vaan, pomolla on oikeus kaikkeen, pomo päättää yksin kaikesta ja kaikki hänen ajatuksensa ovat niitä ”oikeita”. Ei kai nyt sentään? Löytyyhän niitä hyviäkin pomoja, ainakin mulla on ollut sekä hyviä että huonoja esimiehiä. Miten sitten määritellään hyvä johtaja?

Marshall Goldsmith on kirjoittanut kirjan Tästä eteenpäin (tarvitaan vielä enemmän), joka kertoo johtajuudesta. Kirjassa kerrotaan monista huonoista tavoista, joita jo menestyneillä johtajilla on ja mitkä omassa käytöksessä voivat haitata etenemistä työuralla kohti johtajan paikkaa. Mielenkiintoinen kirja, täytyy sanoa.

Mua kirja kosketti ajatellen tulevia projekteja, joissa varmasti jossakin tulen olemaan projektijohtaja. Mitä kaikkea se vaatii? Oikeudenmukaisuutta, vastuuta ja vaikka mitä. Kirjassa kerrottiin esimerkiksi hyvin siitä, kuinka tärkeää palautteen antaminen on. Tällä en nyt tarkoita sitten haukkumista lyttyyn ja itsemurhariskin nostamista työryhmässä, vaan hyvistä suorituksista kehumisen ja mahdollisten kehityskohteiden kertomisesta. Myös se, että pomon ei oikeasti tarvitse yrittää hallita kaikkia tehtäviä, osallistua kaikkiin työtehtäviin ja olla vastuussa kaikesta, oli hyvä kertoa mulle sadannen kerran. On vähän tapana yrittää tehdä liikaa ja menettää sitten yöunet… Kirjassa oli myös paljon muita hyvän johtajan piirteitä, jotka yritän muistaa kun olen projektijohtajana. ;)

Jenna Saarinen

Ei kommentteja: