torstai 2. joulukuuta 2010

Kyökistä pilvenpiirtäjiin

- kirja-arvostelu

Naisten asema on ollut aina vähän kyseenalainen johtamis-maailmassa, tai ainakin ennen on ollut. Nykyään onneksi kaikki voivat ja saavat olla johtajia, jos heistä vaan luonnollisesti on siihen! Paljon on menty eteenpäin siitä, kun naiset ovat automaattisesti jääneet hellavahdeiksi ja mies tuo leivän pöytään.

Lois P. Frankel kertoo kirjassaan Luotu johtamaan siitä, kuinka naiset on hänen mielestään luotu johtamaan. Kaikki meidän ”tunneäly” ja ”miellyttävyysosamäärä” ovat synnynnäisiä lahjoja, joilla maailma voitetaan ihan 6-0. Kirjassa kerrotaan myös paljon siitä, kuinka jo arjen pyörittäminen on eräänlaista johtamista, joka vain siirretään työmaailmaan.

Kirja on mielenkiintoinen teos, joka pönkittää naisen asemaa. Teos sisältää paljon esimerkkejä tosielämän johtajanaisista, ja heidän kertomuksiaan on mielenkiintoista lukea. Mieleen jäi varsinkin Mary Kayn tapaus, jossa yksinhuoltajaäiti perusti muutaman tuhannen säästöillä miljoonabisneksen. Ei hullummin! Kirjassa on myös jonkun verran taulukoita ja kaavoja, jotka ovat varmasti hyödyllisiä jos jaksaa perehtyä kunnolla.

Vaikka kirja onkin helppolukuista tekstiä ja aihe on mielenkiintoinen, yksi juttu tässä kyllä hangertaa mieltä: Johtajan asemassa olevaa kehoitetaan tutustumaan alaisiinsa aidosti ja käyttämään aikaa kyselemällä kuulumisia, vaikka NAISELLA ON KOTONA PALJON HOMMAA TYÖPÄIVÄN JÄLKEEN. Näillä tarkoitetaan ruuan tekoa, pyykinpesua, lastenhoitoa jne. Miksei mies voisi sitten osallistua näihin kotitöihin, jos siis sellainen on? Vaikka nainen siis pääsisi johtotehtäviin, on hänen kuitenkin kivikauden aikaisen käsityksen mukaan myös tehtävä kaikki kotona. Onpa kummallista. Tästä kirjalle miinusta.

Jenna Saarinen

1 kommentti:

Linda kirjoitti...

Njoo, näissä on se marttyyrisankaruusaspekti aina :) Vahvistetaan vanhaa työnjakoa idolisoimalla naisten kyky työskennellä sekä kotona että uran hyväksi. Moni nainen ottaa mielellään tällaiset kehut vastaan sen sijaan, että vaatisi aidosti tasavertaisempaa asemaa.

Samoin naisjohtajille suositellaanja heiltä odotetaan "naisellista" tapaa johtaa eli juuri tätä kuulumisten kyselyä ja hoivaamista. Samaa ei odoteta miehiltä, vaikka mikä olisi trendi johtajuusmenetelmissä. Sympatiaa Jennalle, kun oot joutunut lukemaan tollasta!